Днес подписах заповед, с която отменям изискването за подписване на информирано

...
Днес подписах заповед, с която отменям изискването за подписване на информирано
Коментари Харесай

Пада изискването за информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19 |

" Днес подписах заповед, с която отменям изискването за сключване на осведомено единодушие преди имунизация против COVID-19 ", заяви на брифинг пред Министерството на здравеопазването доктор Стойчо Кацаров.

Той посочи, че тематиката е коментирана с шефа на Европейския център за превенция и надзор на болесттите госпожа Андреа Амон, при визитата ѝ у нас.

Нейното мнение бе, че няма нужда от сходно условие . Извършихме проверка на нормативните учредения защо се изисква у нас такова осведомено единодушие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински учредения . Досега то се е изисквало на базата на една заповед на здравния министър от декември предходната година ", уточни Кацаров.

Той напомни, и че.

Другата добра вест, по думите на доктор Кацаров е, че от идния вторник ще заработи открита телефонна линия, на която жителите ще могат да се съветват по медицинските аспекти на имунизацията против ковид - какви показания и противопоказания има, при какви болести има особености за имунизация, могат ли да се имунизират бременни дами и други сходни. На въпросите ще дават отговор експерти от Медицинския университет в София.

Кацаров разяснява и  който се организира в четвъртък:

" Гледах през вчерашния ден дебата и се огорчих от казаното от Анастас Герджиков.  Не дава отговор на истината, че лекарите не си получават парите за работа на първа линия. Средствата са изплатени до стотинка, също така се усилиха от 1000 на 1200 лева, а клиничната пътека за Коронавирус от 1200 на 1400 лева Следващата седмица Министерският съвет ще гласоподава спомагателни средства за първа линия.  Не отговоря на истината и че няма медикаменти за лекуване на коронавирусната инфекция в лечебните заведения. Системата е запасена с всичко належащо. До този момент не е имало никакъв проблем ", сподели служебният здравен министър.

Той заяви още, че механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз няма да бъде задействан , тъй като няма нужда. Това е  удостоверил и пред еврокомисаря по опазване на здравето на съюза Стела Кириакиду.

За тестването в учебните заведения

" Предоставили сме на МОН 900 000 щадящи теста, а до този момента са употребявани 50-60 хиляди. В момента тече процедура за социална поръчка, която трябва да обезпечи още 1 млн. щадящи теста до седмица, с цел да могат множеството възпитаници да се върнат в учебно заведение. МОН биха могли да обсъдят дали най-големите да не се тестват като възрастните, те биха могли и да се имунизират ", сподели още Кацаров и добави, че съгласно написания проект, общините, в които заболеваемостта е под 250 на 100 000 души население могат да върнат присъственото образование и без тестване или ротация на паралелките.

" Ако съблюдаваме ограниченията със зеления документ и с повече тестване, чакаме да продължи подобряването на епидемиологичната обстановка, заяви в умозаключение министър Стойчо Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР